Najlepsze przyprawy do mięs z grilla

Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami. Polacy uwielbiają biesiady na świeżym powietrzu, a sam grill jest wręcz obowiązkowym elementem wyposażenia każdego, chociażby niewielkiego ogródka. Na ruszcie najczęściej ląduje mięso, które odpowiednio przyprawione smakuje naprawdę wybornie. Jakich przypraw użyć do marynaty, aby zachwycić smakiem zaproszonych na grillową ucztę gości? Poznaj nasze podpowiedzi. 

Przyprawy do drobiu 

Grillowana pierś z kurczaka albo pikantne skrzydełka w grilla, właśnie mięso w takiej postaci kładziemy na ruszcie grilla węglowego czy gazowego najczęściej. Jakie przyprawy i zioła sprawdzają się najlepiej?

Do drobiu pasuje czosnek, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, suszone pomidory z ziołami toskańskimi, curry albo mielona papryka ostra i słodka. Najlepiej wymieszać wszystkie ulubione przyprawy ze sporą ilością dobrej jakości oliwy. 

Tak przyrządzoną marynatą należy posmarować obficie drób i odstawić w chłodne miejsce przynajmniej na kilka godzin, a najlepiej już dzień przed grillową biesiadą. Mięso można grillować w folii aluminiowej albo bez przykrycia na specjalnych tackach. 

Grillowany drób cieszy się ogromną popularnością, ponieważ przyrządza się go szybko i już po około 10-15 minutach można zdjąć mięso z rusztu. Drób jest też ulubionym daniem z grilla w przypadku dzieci, dla najmłodszych warto przygotować mięso w łagodnej marynacie. 

Marynata do karkówki 

Karkówka to idealne mięso na grilla. W sklepach można kupić gotowe, przyprawione i zamarynowane już kawałki albo przyrządzić je samodzielnie. Jak przyprawić karkówkę z grilla, aby smakowała naprawdę wybornie? Świetnie sprawdzą się ostrzejsze przyprawy, jak wędzona, pikantna papryka mielona, pieprz oraz czosnek. Mięso tego gatunku można marynować z dodatkiem oliwy oraz musztardy, aby jeszcze lepiej podkreślić jej smak i aromat. 

W dobrych sklepach kupisz gotowe mieszanki przypraw. Zawsze sprawdzaj ich skład, aby były wolne od sztucznych aromatów, barwników i polepszaczy smaków. 

Karkówkę zamarynuj dzień wcześniej i grilluj w folii aluminiowej albo na tacce. 

Na grilla wybieraj kawałki karkówki z odrobiną tłuszczu. Ten wytopi się, za to mięso nie będzie zbyt suche. Karkówka położona na ruszcie będzie gotowa po około 20 minutach. 

Dodatki do mięsa z grilla

Grillowane mięsiwo będzie smakować jeszcze lepiej z dodatkiem wyszukanych dodatków. W podstawowej sprawdzi się grillowany chleb, ale danie można skomponować z dodatkiem bagietki czosnkowej, pieczonych ziemniaków, doskonale pasują też frytki z batatów. 

Warzywne dodatki również mogą być grillowane. Zajadaj się grillowaną cukinią, papryką, pieczarkami albo zrób szybko wiosenną, lekką sałatkę na bazie pomidorów i cebuli. 

Do mięsa z grilla nie może zabraknąć sosów. Sprawdza się ketchup i musztarda, ale możesz zrobić też sos czosnkowy, bazyliowe pesto albo dip koperkowy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here