Wymarzona kuchnia w 3 krokach

Praktyczna, elegancka, nowoczesna, ergonomiczna… jaka jeszcze powinna być kuchnia? Takie pytania zadają sobie wszyscy którzy planują remont lub wykańczanie najważniejszego pomieszczenia w domu i mieszkaniu.

Po pierwsze dobre planowanie

Jednym z pierwszych kroków w realizacji wymarzonej kuchni jest rozpoczęcie planowania aranżacji już na etapie projektu. Mając na uwadze stosunkowo sztywny układ funkcjonalny i prawdopodobny wybór sprzętów AGD do zabudowy, wszelkie późniejsze zmiany i przeróbki dość często okazują się kosztowne i czasochłonne. Planowanie już  na etapie projektu daje nam możliwość wypracowania takiego rozwiązania, które będzie najbliższe naszym marzeniom o idealnej kuchni. Warto również nadmienić że stosunkowo często kuchnia przed umeblowaniem wydaje się przestronnym pomieszczeniem, w którym bez trudu znajdzie się miejsce dla wszystkich urządzeń, podczas gdy na etapie realizacji pomieszczenie to okazuje się zupełnie nieustawne, a funkcjonalność przy planowaniu kuchni ma przecież kluczowe znaczenie. Jednym ze sprawdzonych sposobów przy realizacji wymarzonej kuchni jest skorzystanie z gotowych inspiracji, które pomogą nam w odpowiedzi na szereg pytań i pomogą w wizualizacji naszych marzeń.

Kuchnia otwarta czy zamknięta?

Dobrze urządzona kuchnia jest centralnym miejscem domu, w którym koncentruje się życie rodzinne i towarzyskie. Warto więc dołożyć wszelkich starań, by stworzyć nowoczesną przestrzeń, w której wszyscy domownicy będą czuli się swobodnie i komfortowo. Jednym z kluczowych pytań na etapie planowania układu jest decyzja co do samej koncepcji kuchni – otwartej lub zamkniętej. W obu przypadach znajdziemy zalety i pewne ograniczenia danego rozwiązania, a sama decyzja powinna zależeć od upodobań, nawyków oraz trybu funkcjonowania rodziny. Przy wsparciu odpowiednich doradców marzenia o kuchni idealnej można wcielić w życie.

Po drugie ergonomia

Urządzając kuchnię, nie można zapomnieć o podstawowych zasadach ergonomii i o optymalizacji sposobu poruszania się po niej. W każdej kuchni można wyodrębnić kilka podstawowych stref jak:

  • spiżarnianą,
  • zmywania,
  • przygotowywania potraw,
  • gotowania.

Podstawową zasadą jest takie rozłożenie tych stref w kuchni, aby móc swobodnie i płynnie przechodzić od jednego etapu przygotowywania posiłku do drugiego. Oczywiście, kiedy przechodzi się od założeń teoretycznych do rozplanowania w realnej przestrzeni, zwykle poszczególne funkcje z kolejnych stref nakładają się na siebie i wzajemnie przenikają.

Jedną z praktycznych porad w ergonomii kuchni jest zasada ergonomicznego trójkąta. W takim rozwiązaniu wierzchołki trójkąta to trzy główne urządzenia w kuchni, czyli: płyta/piekarnik, lodówka oraz zlewozmywak. Praktycznie rzecz ujmując w jednym ciągu układa się lodówkę, potem zlew, a na końcu płytę. Nie można przy tym zapominać o wygodnym blacie do pracy i o tym, że czasami jesteśmy jednak mocno przyzwyczajeni do własnych indywidualnych rozwiązań.

Jednym z ciekawych sposobów aranżacji wymarzonej kuchni jest zastosowanie wyspy. Ulokowana w optymalnej odległości od lodówki, poszczególnych sprzętów oraz szafek znacznie usprawni proces przygotowywania posiłków, przedłuży strefę roboczą lub nawet stanie się centrum towarzyskiego życia. Dodatkowo takie rozwiązanie umożliwia montaż nowoczesnego okapu, który nie tylko wygląda efektownie, ale również ma wiele praktycznych funkcji przydatnych w codziennym użytkowaniu.

Po trzecie odpowiednie oświetlenie

Kolejnym istotnych tematem, o którym nie można zapomnieć planując wymarzoną kuchnię to oświetlenie. Często praktykowanym rozwiązaniem jest zaplanowanie kilku źródeł światła, pozwalających na doświetlenie najważniejszych stref. Zamontujmy więc jedno światło główne oraz kilka punktowych, załączanych wedle potrzeby. Pamiętajmy jednak, że podstawą powinno być jednak światło dzienne, o którym również warto pomyśleć już na etapie projektowania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here